Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

27 Februari 2013

Life of Pi MENANG banyak Oskar tapi Argo Menang Filem Terbaik Oskar Ke-85.


Life of Pi menang 4 Anugerah tetapi gagal memenangi Filem Terbaik; Mungkin yang buat filem ini seniman Asia kut pasti ada cacat cela di mata juri. Hatta Hollywood rasa tergugat jika bolot semua anugerah aku tak tenguk filem Argo mungkin MEMANG hebat banding Life of Pi.


Filem Terbaik Oskar Ke-85 "Argo"
LOS ANGELES: Filem Argo berjaya menduduki tempat teratas pada Anugerah Akedemi (Oscar) Ke-85 yang diadakan di sini pada Ahad (waktu tempatan).
Filem ini berjaya merangkul tiga anugerah iaitu dalam kategori Gambar Terbaik, Suntingan Filem Terbaik dan Lakon Layar Adaptasi Terbaik.
Sementara itu antara pemenang yang unggul dalam kategori masing-masing adalah Jennifer Lawrence (Pelakon Wanita Terbaik), Daniel Day-Lewis (Pelakon Lelaki Terbaik), Anne Hathaway (Pelakon Pembantu Wanita Terbaik), Christoph Waltz (Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik) dan Ang Lee (Pengarah Terbaik) Life of Pi.
Majlis tersebut dianjurkan oleh Seth MacFarlane dan disiarkan secara langsung di ABC dari Hollywood Dolby Theatre.

SENARAI PEMENANG
> Filem Terbaik: Argo - Diterbitkan Oleh: Grant Heslov, Ben Affleck dan George Clooney
Lain-lain Pencalonan:
1. Amour – Lakonan : Margaret Menegoz, Stefan Arndt, Veit Heiduschka dan Michael Katz.
2. Beasts of the Southern Wild – Lakonan: Dan Janvey, Josh Penn dan Michael Gottwald.
3. Django Unchained - Stacey Sher, Reginald Hudlin and Pilar Savone
4. Les Miserables – Lakonan: Tim Bevan, Eric Fellner, Debra Hayward dan Cameron Mackintosh,
5. Life of Pi – Lakonan: Gil Netter, Ang Lee dan David Womark
6. Lincoln – Lakonan: Steven Spielberg dan Kathleen Kennedy
7. Silver Linings Playbook – Lakonan: Donna Gigliotti, Bruce Cohen dan Jonathan Gordon.
8. Zero Dark Thirty – Lakonan: Mark Boal, Kathryn Bigelow dan Megan Ellison,
> Pelakon Lelaki Terbaik: Daniel Day-Lewis - (Lincoln)



Lain-lain Pencalonan:
1. Bradley Cooper - (Silver Linings Playbook)
2. Hugh Jackman - (Les Miserables)
Adele memenangi Muzik Asal Terbaik melalui lagu Skyfall.
3. Joaquin Phoenix -(The Master)
4. Denzel Washington - (Flight)

> Pelakon Wanita Terbaik: Jennifer Lawrence - (Silver Linings Playbook)
Lain-lain Pencalonan:
1. Jessica Chastain - (Zero Dark Thirty")
2. Emmanuelle Riva - Amour)
3. Quvenzhane Wallis - Beasts of the Southern Wild)
4. Naomi Watts - (The Impossible)

> Lakon Layar Adaptasi Terbaik: Argo : (Chris Terrio)
Lain-lain Pencalonan:
1. Beasts of the Southern Wild - (Lucy Alibar & Benh Zeitlin)
2. Life of Pi - (David Magee)
3. Lincoln -(Tony Kushner)
4. Silver Linings Playbook - (David O. Russell)

> Lakon Layar Asal Terbaik:Django Unchained - (Quentin Tarantino)
> Skor Muzik Terbaik:: Life of Pi -(Mychael Danna)
> Lagu Asal Terbaik: (Skyfall)
> Suntingan Filem Terbaik: Argo - (William Goldenberg)
> Pelakon Pembantu Wanita Terbaik: Anne Hathaway - (Les Miserables)
> Rekaan Kostum Terbaik: Anna Karenina - (Jacqueline Durran)
> Adunan Bunyi Terbaik: Les Miserables - (Andy Nelson, Mark Paterson dan Simon Hayes)
> Suntingan Bunyi Terbaik: Skyfall - (Per Hallberg and Karen Baker Landers)
> Dokumentari Cereka Terbaik: Searching for Sugar Man - (Malik Bendjelloul dan Simon Chinn)
> Dokumentari Pendek: Inocente - (Sean Fine dan Andrea Nix Fine)
> Filem Pendek Terbaik: Curfew - (Shawn Christensen)
> Filem Bahasa Asing Terbaik: - (Amour Austria)
> Solekan Terbaik: - (Les Miserables)
> Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik: - (Christoph Waltz "Django Unchained")
> Sinematografi Terbaik: : Life of Pi (Claudio Miranda)
> Visual Terbaik: Life of Pi (Claudio Miranda)
> Animasi Filem Pendek Terbaik: Paperman - (John Kahrs)
> Filem Animasi Terbaik: Brave (Mark Andrews dan Brenda Chapman)

Baca juga ini:

http://idanradzi.blogspot.com/2013/02/life-of-pi-telah-diramalkan-menang.html

20 Februari 2013

MENOLAK SALAM MESRA

Kebarangkalian keikhlasan aku untuk bersapa, beramah mesra atau melempar senyum disilaptafsirkan. Maka tak pasal-pasal kena sebiji. Ibarat terpocol kata-kata apa pandang-pandang.

2. Jangan silap melempar senyum sebab tanda akhir zaman itu kan manusia hanya akan memberi salam kepada golongan mereka saja. Tak semua kita terpilih untuk menjadi satu kumpulan yang besar mesra pun saling sedia beramah mesra.

3. Sebagai contoh cer cuba awak tu tak pernah ke surau; gotong royong amat dibenci; sentiasalah berwajah masam. Bersikap lu lu gua gua. Pasti awak tu akan menjadi bahan umpatan masyarakat. Malahan akan terbit kata-kata orang macam ni jika mati siapa nak uruskan.

4. Memang itu hukum karma. Biarpun sejarah telah membuktikan; dalam agihan kebajikan sesama penghuni alam ini pun telah disalahgunakan. Kini semakin kita hidup berkroni. Jika dilahirkan dalam golongan elit akan pasti sentiasa berterusan elitnya. Jika dilahirkan dalam golongan marhaen. Minta maaflah pasti amat sukar mahu melonjak martabat diri.

5. Sebagai contoh yang nyata jika ada wawasan kerajaan untuk mencelikkan IT di kalangan masyarakat berpendapatan rendah; apakah semua yang berhak dapat memilikinya. Minta maaflah jika awak tu bukan kalangan mereka yang rapat dengan golongan yang mengagihkan Komputer Riba 1Malaysia ini; memang takkan dapat ketik kekunci celik IT ini. Top-top dah lebih 200 ribu mereka telah mendapat komputer riba ini.

6. Ini yang sering berlaku biarpun awak tu waris atau kenalan rapat dengan VVIP yang punyai pengarauh dalam agihan kemakmuran negara. Jangan mimpi BELIAU akan senyum dengan awak. Sebab pastinya bila saja lihat wajah buruk awak tu sentiasa terpancar air muka awak itu yang AMAT mencurigakan; jauh sekali akan ada perasaan cinta pandang pertama. AIR MUKA awak tu bukan muka rezeki atau mesra alam. Ada fahamkah.

19 Februari 2013

PRU ke-13 diramal Mac Ini

 


Ramai meramalkan Pilihan Raya Umum  (PRU) ke-13 akan diadakan pada cuti sekolah Mac ini. Parlimen akan dibuburkan bila-bila masa lagi. Ramalan yang sering diuar-uarkan ialah pada  22.2.2013 Parlimen dibubarkan. Penamaan calun dijangkakan pada 16.3.2013. Pengundian pula akan dibuat pada 30.3.2013. Tarikh pengundian ini bertepatan dengan cuti persekolahan. Tentunya Perdana Menteri mengambil kira semua ini bagi memudahkan SPR membuat persedian sebelum pengundian. Buat masa ini semua cuti rehat PDRM telah dibekukan.

DS Anwar pula menjangka pada April nanti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mesti membubarkan Parlimen pada 28 April dan mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari.

Jika 60 hari akan jatuh pada Mei; takkanlah dipilih pada 13 Mei... Emm mengundi pada 11 Mei lepas tu 13 Mei meraikan kemenangan & bergaduh lagi. Macam menakutkan rakyat.

2. Tak lama lagi seluruh negara akan dibanjiri oleh poster pilihan raya. Tempoh berkempen masih samar berapa lama; Bersih mahukan selama 21 hari sedangkan yang selalunya hanya sekitar 10 hari. Jika hanya 10 hari bermakna berkempen akan diwartakan pada sekitar  13 Mac jika pilihan raya pada 23 Mac. Selalunya akan mengambil masa musim cuti sekolah; maka diramalkan sekitar penghujung Mac sebab mula cuti sekolah ialah 23 Mac 2013.

3. Seandainya Pilihan Raya ketika aku tidak berada di negara pada 23 Mac ini hatta terkuranglah undian paling tidak dua undi aku & isteri. Kami telah lama merancang melancong ke luar negara pada 23 hingga 26 Mac ini. Jika mengundi pada 30 Mac 2013 maka cantik amat.

4. Selamat memilih calon pilihan anda. Pilihlah siapa jua yang anda sokong sebab kita hidup di negara yang demokrasi. Jangan sesekali jadikan Pilihan Raya ini satu pengundian yang kotor. Agar keputusan yang dicapai nanti tidak menjadi desas-desus ketidakpuasan hati pengundi. SPR perlu berlaku adil lagi saksama.

5. Kita telah lama hidup di negara yang merdeka maka jadilah warga merdeka yang bijaksana. Selamat Mengundi ucapan ikhlas dari Penyair iDANRADZi.

Gadaian Barang Kemas Pusaka

 

Soalan

Apakah hukumnya jika suami menggadaikan barang-barang kemas milik isteri tanpa pengetahuan isteri? barang-barang kemas itu adalah milik pusaka turun temurun dari keluarga saya. Setelah menggadainya suami enggan menebus kembali dan hanya membiarkan hingga tidak lagi boleh ditebus akibat tarikh perjanjian gadaian telah luput. Apakah hukumnya dan apakah yang sebetulnya perlu dilakukan oleh suami?

Jawapan 

Adalah haram bagi seorang suami berbuat demikian. Di dalam kes ini, barang kemas yang diambil oleh suami anda adalah hak milik anda dan dia tidak mempunyai sebarang hak ke atasnya. Ringkasnya, suami anda telah melakukan perbuatan mencuri dengan mengambil barang kemas tersebut tanpa izin anda dan menggadainya.

Di dalam hal ini, suami anda perlu lebih bertanggungjawab dan jika ada masalah kewangan, bawalah berbincang bersama isteri dan cari jalan penyelesaian bersama. Hukum mencuri di dalam Islam adalah potong tangan tak kira mencuri harta waris sendiri. (Kecuali yang empunya barangan itu menghalalkannya)

Walau apa pun, diharap semoga suami anda akan memulang barang kemas pusaka tersebut dengan apa cara sekalipun sebab ianya berupa hutang yang perlu dilunaskan. Jika tidak suami anda pastinya terhalang untuk masuk ke syurga. Suami yang baik perlu prihatin akan barangan kesayangan isteri. Sebab itu Islam menjatuh hukuman hudud dalam kes kecurian begini agar kita umat Islam memahami nilai kasih sayang & hak orang lain.

Seandainya masalah ini tidak dapat diselesaikan anda berhak melaporkan kepada pihak polis atau hendaklah suami anda bertaubat memohon ampun atas perbuatan mencuri hak mereka yang telah meninggal dunia. Ini melibatkan harta pusaka turun temurun salasilah keluarga anda yang sudah tentunya berusia ratusan tahun dan tak dapat ditukar dengan wang ringgit. Islam memandang berat masalah kecurian sebegini. Wallahu ‘alam.

18 Februari 2013

Ego Manusia

Ada ketika sikap ego manusia ini telah tidak dapat kita rubah. Ianya telah sebati dan menjadi pakaian hariannya. Sampaikan tidak lagi dapat menghormati siapa jua apatah lagi orang tua. Jauh sekali mengenang jasa, syukur & berterima kasih. Tidak tahu lagi bersopan dan murah senyuman.

2. Mereka ini telah hitam hatinya dan tertolak di sisi Ilahi. Lagi mereka mendekati agama lagi hati mereka jadi panas berbahang. Lagi mereka taat solat lagi jadi riak. Lagi membaca al-Quran lagi hati mereka tertutup buta. Jiwa mereka telah terasuk oleh syaitan. Sihir di mana-mana. Tertipu oleh duniawi.

3. Mereka amat cepat melenting bila siapa pun mahu menasihati. Sebab terasa diri lebih tinggi lagi mulia martabatnya, tak siapa punyai hak menegur sikap mereka. Mereka selalunya akan ditemukan dengan kelompok orang yang ego jua. Hatta Tuhan tutup golongan ini dari nampak nilai merendah diri. Jika kita mendekati kelompok mereka pasti kita dihina mereka.

4. Golongan ini tidak dapat lagi dibetulkan. Dari masa ke semasa pasti akan berlaku bergeseran yang tak akan selesai bagi kita yang dianggap menyusahkan mereka. Perlu diingat di dunia ini ada seribu satu dugaan yang kita tak pasti. Dugaan ini bukan hanya kita diuji dengan kemiskinan kesusahan tetapi sering juga diuji dengan kemewahan. Mereka yang lupa diri dalam kemewahan ini amat bahaya. Selalu golongan ego lagi sombong ini dilambakkan rezeki buat mereka bukan dimurahkan rezeki. Allah SWT Maha Penyayang; sengaja menguji mereka ini dengan kemewahan untuk melihat sejauh mana kesyukuran mereka. Allah SWT selalu ingatkan kita; hati-hatilah dengan harta dunia jangan sampai  ego atau sombong.

5. Rasulullah SAW  ada mengingatkan dalam Hadis baginda tentang bahayanya sifat sombong. “Tidak akan masuk Syurga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan.” (Riwayat Muslim) Hatta kembalilah muhasabah diri; masih tidak terlewat selagi pintu taubat masih terbuka. Tiada manusia yang sempurna tiada manusia yang tidak pernah melakukan persilapan.

Artikel berkait:

adab-menantu-terhadap-mertua

tanggungjawab-isteri

12 Februari 2013

Life of Pi telah diramalkan menang banyak oskar

Life of Pi Ang Lee 's Pi memenangi tiga anugerah dalam kategori ciri terbaik 3D, stereography terbaik dalam filem dan  3D  untuk "ikan terbang/merentas atas bot" pada Anugerah 3D Antarabangsa.


VES Anugerah 2013: 'Life of Pi' Menang Hadiah Utama
'Anna Karenina,' Life 'Pi', 'Skyfall' Menang Anugerah ADG
Bagaimana 'Skyfall', 'The' dan 'Hobbit Kehidupan Pi' Digunakan Digital Dazzle

Juga Rabu di Beverly Hills Hotel, Lee menerima Anugerah pembikin filem Harold Lloyd, yang telah disampaikan oleh cucu, Lloyd Suzanne Lloyd, dan masyarakat pengerusi bersama Tom Cosgrove, Ketua Pegawai Eksekutif 3net.

FOTO: The Making 'Life of Pi'

Penerima Ciri-ciri termasuk Brave, yang menerima sepasang anugerah untuk ciri terbaik animasi 3D dan stereography terbaik dalam ciri-ciri animasi The Avengers, for best use of 2D to 3D conversion; and Katy Perry: Part of Me, gerakan gambar terbaik acara langsung .

DreamWorks Animation telah diberi penghormatan dengan Anugerah Sir Charles Wheatstone untuk pendidikan dan pencapaian dibezakan untuk badan kerja, termasuk How to Train Your Dragon dan Puss in Boots.

Panasonic menerima Anugerah Century masyarakat bagi sokongan pada 2012 Summer Olimpik siaran 3D dari London.

Kategori televisyen penerima termasuk 3net, dokumentari terbaik untuk Askar Sky - Perang Vietnam dalam 3D; ESPN, terbaik sukan secara langsung disiarkan untuk siaran 3D 2012 Beluran Kejohanan permainan College; dan Britney Spears: femme fatale Tour 3D konsert siaran, terbaik hiburan 3DTV.

KISAH: 'Skyfall,' Bagaimana 'The Hobbit' dan 'Life of Pi' Dazzle

Universal Studios Hollywood menerima patung untuk tarikan bertemakan terbaik untuk Transformers: Ride.

"Tema kami untuk malam adalah  ‘Our Story Begins.’ Penerima kami menunjukkan bahawa 3D adalah benar-benar hanya permulaan untuk memberitahu cerita, "kata Jim Chabin, presiden masyarakat.

Senarai lengkap pemenang berikut:

LIFE 3D ACTION FEATURE
Life of Pi, 20th Century Fox

Animasi CIRI 3D
Brave, Pixar Animation Studios

PENDEK USUL 3D GAMBAR / naratif
La Luna, Pixar Animation Studios

DOKUMENTAR 3D
Storm Surfers

USUL GAMBAR teater - PENGGUNAAN OUTSTANDING 2D UNTUK PENUKARAN 3D
The Avengers, Marvel Studios & The Walt Disney Studios Motion Pictures

3D PERISTIWA LIFE
Katy Perry: Part of Me, Paramount Pictures

LIFE ACTION 3D FEATURE
Life of Pi, 20th Century Fox

3D MOMENT OF THE YEAR
"Ikan Terbang/merentas Bot," Life of Pi, 20th Century Fox

STEREOGRAPHY - ANIMASI
Brave, Pixar Animation Studios

3D ELEKTRONIK MEDIA PENYIARAN - SUKAN LIFE
2012 Beluran Kejohanan, ESPN

3D ELEKTRONIK PENYIARAN MEDIA - ENTERTAINMENT
Sky Soldier: The Vietman War in 3D, 3net

3D ELEKTRONIK MEDIA PENYIARAN - PERISTIWA LIFE
Britney Spears: Tour femme fatale, 3ality Technica

3D ELEKTRONIK PENYIARAN MEDIA - KOMERSIL
Volkswagen, "Flower Power," Stereotec

TARIKAN bertemakan
Transformers: The Ride - 3D, Universal Studios Hollywood

SIR CHARLES Wheatstone ANUGERAH
DreamWorks Animation

Harold Lloyd ANUGERAH
Ang Lee

ANUGERAH CENTURY
Panasonic Corporation

AUTODESK 3D BEBAS PERTANDINGAN FILEM PENDEK
Ora, Lembaga Filem Negara Kanada

INTERNATIONAL crowned PRIZE (JEPUN)
Tekken: Blood Vengeance, Namco Bandai / Sony PCL

Crowned PRIZE ANTARABANGSA (CHINA)
3D Taiwan, Gene Young 3D Image Sdn Bhd

INTERNATIONAL crowned PRIZE (KOREA)
The Fetus, KBS (Sistem Penyiaran Korea)

INTERNATIONAL crowned PRIZE (EROPAH)
Vicky dan Treasure of the Gods, Stereotec (Filmproduktion Pek Tikus)

INTERNATIONAL crowned PRIZE (3DTV - SUKAN LIFE)
The Ryder Cup (2012), Sky UK

INTERNATIONAL crowned PRIZE (3DTV - ENTERTAINMENT)
The Little Prince, PGS & Sky Italia

INTERNATIONAL crowned PRIZE (3DTV - PENDEK)
Little Crackers, Bwark Productions & Sky UK

Lagi Life of Pi Menangi Oskar dalam tahun 2012 & 2013

AFI Award - Movie of the Year

AFI Film Award - AFI Movie of the Year

BAFTA Film Award - Cinematography-Special Visual Effects

Critics Choice Award - Best Cinematography - Best Visual Effects

DFWFCA Award - Best Cinematography

FFCC Award - Best Visual Effects

Golden Globe - Best Original Score - Motion Picture

KCFCC Award - Best Director

Sierra Award - Best Cinematography - Best Director - Best Picture - Best Score - Best Visual Effects - Youth in Film.

Audience Award - Audience Favorite

Frederick Loewe Award for Film Composing

SDFCS Award - Best Cinematography

SFFCC Award - Best Cinematography

Satellite Award - Best Cinematography

SEFCA Award - Best Cinematography

WAFCA Award - Best Cinematography

2nd place COFCA Award - Best Cinematography

iDAN:

Mak datok banyak giler oskarny; tak dinafikan filem ini memang menarik. Tonton sekali tak puas tapi pastikan tenguk dalam pawagam 3D.

08 Februari 2013

Kucing Liar: Penyakit Cakaran Kucing iii



 Apa yang dimaksudkan dengan penyakit cakaran kucing, dan bagaimana ianya berjangkit?

Penyakit Cakar Kucing ialah satu jangkitan disebabkan oleh sejenis bakteria (kuman) yang terdapat didalam air liur kucing. Bakteria ini dipanggil Bartonella Henselae dan boleh disebarkan dari seekor kucing kepada  seorang manusia yang sihat. Doktor dan para penyelidik  percaya bahawa kucing  mungkin mendapat bakteria itu dari kutu.

Seseorang itu boleh mendapat penyakit akibat cakaran kucing apabila dia digigit atau dicakar oleh seekor kucing. Penyakit ini terjadi sekiranya kucing yang menggigit atau mencakar itu mempunyai  kuman pada kukunya. (Kucing  boleh mendapat bakteria apabila ia menjilat kukunya  sendiri.)

Penyakit Cakaran Kucing bukanlah  satu penyakit yang teruk kepada orang yang sihat tubuh badannya. Tetapi ia boleh jadi satu masalah kepada mereka yang mempunyai sistem-sistem ketahanan badan yang lemah. Ini termasuk pesakit yang menerima rawatan Kemoterapi untuk kanser, mereka yang mempunyai kencing manis serta mereka yang mempunyai penyakit AIDS. Penyakit cakaran kucing ini juga di panggil demam cakaran kucing. Dengan hanya satu gigitan atau cakaran daripada kucing, kucing boleh memindahkan  bakteria kepada anda melalui air liurnya. Anda juga boleh dijangkiti bakteria pada mata sekiranya anda mencium seekor kucing yang mempunyai bakteria pada bulunya dan kemudian menggosok mata anda. Ramai orang yang mendapat jangkitan ini tidak pasti samaada mereka pernah digigit atau dicakar oleh seekor kucing.

Apakah Gejala-Gejala Penyakit Cakaran Kucing?
Satu gelembung atau lecur akan kelihatan  pada bahagian yang terkena gigitan atau cakaran. Gelembung dan lecur ini  akan mengambil masa selama 3 hingga 10 hari untuk kelihatan selepas digigit atau dicakar oleh seekor kucing dan ianya memerlukan masa yang panjang untuk sembuh.

Satu jangkitan pada Kelenjar Limfa juga bolah terjadi, kelenjar-kelenjar  paling hampir dengan kesan gigitan dan cakaran juga akan terjejas. Misalnya, jika jangkitan ialah dari cakaran kucing pada lengan anda, kelenjar-kelenjar dalam lengan anda mungkin menjadi kembang dan membengkak serta anda boleh mendapat demam.

Bagaimanakah Penyakit ini Didiagnosis?
jika anda mendapati diri  anda telah digigit atau dicakar oleh seekor kucing, doktor mungkin akan dapat mengenalpasti penyakit berkenaan  berdasarkan fakta itu.  Kemudiannya anda akan jatuh sakit seperti kelenjar-kelenjar di kawasan gigitan atau cakaran mulai sakit, kelenjar limfa juga akan turut bengkak. apabila diagnosis tidak jelas, satu ujian darah mungkin membantu doktor anda membuat diagnosis.

Bagaimanakah Penyakit Cakaran Kucing Dirawat?
Kebanyakan pesakit yang terkena penyakit ini sembuh tanpa rawatan. Selalunya, pesakit hanya perlu mengambil ‘pain killer’ seperti Aspirin dan sebagainya untuk membantu melegakan kesakitan dan ketidakselesaan.

Bagaimanapun, antibiotik mungkin diperlukan sekiranya kelenjar limfa menjadi sakit dan membengkak untuk jangka masa lebih dari 2 hingga 3 bulan . Pengambilan Antibiotik mungkin dapat membantu sekiranya pesakit mendapat demam dan terkena jangkitan pada tulang, hati dan organ-organ yang lain.

Bolehkah penyakit cakar kucing jadi dicegah?
Elakkan diri dari berhubung  dengan kucing adalah  cara paling mudah untuk mencegah penyakit berkenaan. Walaubagaimanapun anda tidak perlu untuk terus menghapuskan kucing-kucing anda. Sebaliknya anda perlu  cuba mengelakkan sebarang keadaan di mana anda mungkin digigit atau dicakar oleh kucing. Seterusnya  Jangan  membangkitkan kemarahan seekor kucing. Kebanyakan kes digigit dan dicakar kucing adalah disebabkan berlaku provokasi terlebih dahulu terhadap kucing. Anda juga perlu membasuh tangan  dengan bersih dan betul  selepas mengendalikan kucing  dan ia merupakan satu cara yang paling baik untuk menghalang sebarang jangkitan berkaitan kucing.

Wahida Musa

iDAN:

Ada banyak Hadis meriwayatkan air liur kucing sentiasa bersih hanya najis kucing sahaja memang amat bahaya. Kita boleh membaca atau berjaga-jaga pesanan artikel ini yang penting jika membela kucing pastikan kucing yang kita jaga sihat.

Jangan membiarkan kucing yang dibela menyelongkar bakul sampah jiran yang pasti boleh membuatkan kucing ini sakit. Masalah kita di Malayia tidak selesai sebab tiada syarikat yang beroperasi mengutip sisa makanan. Sedangkan di negara maju sisa makanan sentiasa diasingkan dari sampah yang terbuang. Sisa makanan ini selalunya mereka proses untuk dibuat baja atau kegunaan yang lain agar tidak mencemar kesihatan binatang.

Jika kucing yang dibela tinggal di sekitar kawasan perumahan yang sesak seperti di bandar; adalah baik ianya dilatih agar tidak merantau jauh & sering mencuri makanan jiran terutama pastikan kucing yang dibela akan sentiasa buang kotoran (pup) dipasir yang disediakan tidak pup merata-rata. Petua orang tua-tua gunting sedikit misai kucing yang dibela & taruh di tempat yang sewajarnya ianya mahu pup.

"Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah SAW bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhu dari sisa jilatan kucing. (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni)

Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan Imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.

Lihat begitu luar biasanya kucing itu, bahkan sampel jadi haiwan peliharaan kesayangan Nabi. Namun sayangnya banyak sekali dari kita yang berpandangan negatif terhadap binatang ini, ada yang mengatakan kucing dapat menyebabkan asma karena bulu-bulunya, ada juga yang bilang kucing terinfeksi toxoplasma. Padahal kalau teliti lebih lanjut, toxoplasma itu adalah sejenis bakteri yang dapat hidup dibinatang apa saja. Catatan dalam penelitian ilmiah para peneliti, Anjing dan Babi adalah binatang terbanyak haiwan yang mengandung penyakit ini. Tapi kenapa, justru kucinglah yang dijadikan kambing hitamnya?"



 
Antara makanan kita yang toksik kepada kucing ialah :

1. Bawang merah dan bawang putih

Bahan seperti bawang ni selalu terkandung dalam burger yang korang beli tu. Biasa ler makan burger, tetiba mengiau-ngiau lak kucing tu mintak sikit. Tolong jangan bagi. Ia akan menyebabkan kerosakan sel darah merah pada kucing dan mewujudkan satu keadaan dipanggil anemia. Mati kucing tu nanti alahai...

2. Tomato hijau dan kentang mentah.

Ini pun jangan bagi kucing kita makan. Kekadang kita suka sangat nak buat sesuatu yang baru. Konon nak jadikan kucing kita vegetarian. Haloo abang,kakak sekalian . jangan duk buad mereka-reka tak ketahwan , kucing memang haiwan maging. Takda masa nak makan sayur. Dalam benda tomato hijau dan kentang mentah ada alkaloid yang beracun kepada kucing dan boleh menyebabkan sakit perut yang teruk. Kesian kucing kita tu nanti :/

3. Coklat.

Kot dapat coklat pakwe ke makwe bagi, makan lah sorang sorang . Jangan pelawa kucing kita makan sekali. Beracun benda ni untuk kucing. Dalam coklat terkandung theobromin yang memang beracun pada kucing. Anak2 kita pun rajin gak nih bagi kucing makan coklat . Jadi , tolong tolong awasi yeerr :")

4.Susu

Ni yang paling banyak orang bagi. Sampai besar panjang diorang bagi minum susu. Susu untuk kita ni mengandungi banyak laktos. Kucing pulak banyak yang alah kepada laktos (lactose intolerance). Akibatnya, kucing sakit perut, berak cair, bengkak anus dan susut berat badan. Kucing dewasa dah tak perlukan susu. Makanan yang dimakan seharian sudah cukup menampung keperluan metabolisma badannya. Kalau nak bagi susu gak, cari susu yang memang dikhaskan untuk haiwan. Biasanya susu ni bebas laktos. Jadi, kucing anda selamat lah .

Ini saja tips yg saya kongsi untuk anda semua kayy . Harap yg ditulis ini berguna untuk anda semua :")




07 Februari 2013

Ameesha Patel masih laris

Kehadiran ramai bakat baru di Bollywood seakan-akan menenggelamkan pelakon yang lebih senior. Dalam kebanyakan filem, semuanya mempamerkan bintang baru dengan aksi seksi.
Namun, aktres Ameesha Patel menafikan dia terping­gir daripada industri filem Bollywood.

“Saya sebenarnya sedang bercuti buat sementara waktu kerana menguruskan syarikat produksi sendiri yang sudah beroperasi sejak 2011. Sebelum itu saya sibuk dengan beberapa projek filem baru yang semuanya akan dilancarkan tidak lama lagi.

“Jangan hanya kerana saya sibuk dengan penggambaran filem dan jarang muncul di media kerana sibuk dengan syarikat, saya dikatakan menyepi diri. Berlakon dan menjadi ahli perniagaan dua perkara yang berbeza. Bukan senang menguruskan syarikat, ia pengalaman baru bagi saya,” katanya.

Ameesha berkongsi de­ngan sahabat karib­nya, Kuunal Goomer membuka syarikat produksi yang diberi nama Ameesha Patel Productions.

Pelakon jelita berusia 37 tahun itu menandatangani kontrak dengan pengarah, David Dhawan dan Priyadarshan untuk me­ngarahkan filem terbitan­nya itu. Ameesha pernah bekerja dengan David dalam filem Yeh Hai Jalwa dan dengan Priyadarshan pula menerusi filem Bhool Bhulaiya.

Syarikatnya menerbitkan filem pertama yang berjudul Desi Magic arahan Mehul Atha.

Kucing Liar ii

Fakta-fakta ilmiah keistimewaan pada KUCING 


Fakta pertama:

Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak telur bakteri. Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.

Permukaan lidah kucing tertutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini bengkok mengerucut seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setetes pun cairan yang jatuh dari lidahnya.

Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar dapat membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Fakta kedua:

Telah dilakukan berbagai penelitian terhadap kucing dan berbagai perbedaan usia, perbedaan posisi kulit, punggung, bagian dalam telapak kaki, pelindung mulut dan ekor.

Pada bagian-bagian tersebut dilakukan pengambilan sample dengan usapan. Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pada bagian-bagian khusus. Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapatkan adalah:

  • Hasil yang diambil dari kulit luar tenyata negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang-ulang.
  • Perbandingan yang ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yang diambil dari dinding mulut.
  • Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif berkuman.
  • Sekalinya ada kuman yang ditemukan saat proses penelitian, kuman itu masuk kelompok kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang berkembang pada tubuh manusia dalam jumlah yang terbatas seperti, enterobacter, streptococcus, dan taphylococcus. Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.
  • Tidak ditemukan kelompok kuman yang beragam.

Berbagai sumber yang dapat dipercaya dan hasil penelitian laboratorium menyimpulkan bahwa kucing tidak memiliki kuman dan mikroba. Liurnya bersih dan membersihkan.

Fakta ketiga:

Dan hasil penelitian kedoktoran dan percobaan yang telah di lakukan di laboratorium haiwan, ditemukan bahwa badan kucing bersih secara keseluruhan. Ia lebih bersih dari manusia.

Bahkan di zaman dahulu kucing dipakai untuk terapi. Dengkuran kucing yang 50Hz baik buat kesehatan, selain itu mengelus kucing juga bisa menurunkan tingkat stres.

Komentar Para Doktor yang Bergelut dalam Bidang Kuman

Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Rumah Sakit Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemukan adanya kuman pada lidah kucing. Jika kuman itu ada, maka kucing itu akan sakit.

Dr. Gen Gustafsirl menemukan bahwa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing, selanjutnya manusia 1/4 anjing, sedangkan kucing 1/2 manusia. Doktor haiwan di rumah sakit haiwan Damaskus, Sa’id Rafah menegaskan bahwa kucing memiliki perangkat pembersih yang bemama lysozyme.

Kucing tidak suka air karena air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteri, terlebih pada genangan air (lumpur, genangan hujan, dll). Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tidak banyak berjemur dan tidak dekat-dekat dengan air. Tujuannya agar bakteri tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya kuman pada tubuh kucing.

Sisa makanan kucing hukumnya suci

Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahwa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu. Pada saat itu, datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum.

Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.”

Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu heran?”

Ia menjawab, “Ya.”

Lalu, Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW prnh bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),”. (HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.

Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”

Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.

Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah SAW bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhu dari sisa jilatan kucing. (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni)

Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan Imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.

Lihat begitu luar biasanya kucing itu, bahkan sampel jadi haiwan peliharaan kesayangan Nabi. Namun sayangnya banyak sekali dari kita yang berpandangan negatif terhadap binatang ini, ada yang mengatakan kucing dapat menyebabkan asma karena bulu-bulunya, ada juga yang bilang kucing terinfeksi toxoplasma.

Padahal kalau teliti lebih lanjut, toxoplasma itu adalah sejenis bakteri yang dapat hidup dibinatang apa saja. Catatan dalam penelitian ilmiah para peneliti, Anjing dan Babi adalah binatang terbanyak haiwan yang mengandung penyakit ini. Tapi kenapa, justru kucinglah yang dijadikan kambing hitamnya?

Toxoplasma berasal dari infeksi parasit Toxoplasma Gondii. Adapun penularannya pada manusia melalui empat cara yaitu:

  • Secara tidak sengaja memakan makanan yang tercemari parasit ini. Misalnya kita makan sayuran yang tidak dicuci bersih dan ternyata parasit toxo telah mencemarinya.
  • Memakan daging sapi, kambing, babi, ayam, babi atau anjing yang mengandung parasit toxo yang tidak dimasak dengan sempurna (matang).
  • Infeksi melalui placenta bayi dalam kandungan.
  • Seorang ibu hamil yang terinfeksi toxoplasma bisa menularkan parasit ini pada janin yang dikandungnya, penularan ini disebut penularan secara kongenital/bawaan.
  • Melalui transfusi darah, transplantasi organ dari seorang mangsa yang kebetulan menderita toxoplasmosis.

Toxoplasma selalu menyerang perempuan maupun laki-laki. Sesungguhnya tak hanya kucing yang sering terinfeksi parasit Toxoplasma, karena semua haiwan berdarah panas (unggas dan mamalia) sebenarnya juga sering terinfeksi sebagai induk semang perantaranya (Intermediate host).

Parasit dari intermediate host dapat menular hanya jika kita MENGKONSUMSINYA. Bedanya dengan kucing, Toxoplasma menyelesaikan keseluruhan siklus hidupnya di usus halus kucing, dan akan dikeluarkan bersamaan dengan feces atau kotorannya.

Mungkin karena alasan inilah maka kucing menjadi tersangka utama toxoplasma bagi sebagian kita. Sementara sapi, kambing, ayam, anjing dan haiwan lainnya tidak, meski sama-sama punya “bibit” Toxoplasma di tubuhnya.

Tips untuk Menghindari Toxoplasma:

Sediakan pasir atau tempat kotoran untuk kucing dan sebaiknya dibersihkan setiap hari. Lagipun kita juga harus rajin menjaga kebersihan, kucing kalau mau pup (buang air besar) mesti di pasir SELALU di tempat sunyi, karena kucing itu sendiri adalah haiwan yang pemalu. Malah sebenarnya kalau tak ada pasir atau tanah, kucing akan menahan pup sekuat tenaga, kalau benar-benar sudah tak tahan, terpaksanya pup di karpet atau tempat tak kita duga. Makanya sediakanlah kotak pasir buat kucing

  • Cegahlah kucing agar tidak berburu tikus, burung, lalat dan lipas (kasi makan makanan yang bersih, masak dan sempurna).
  • Jangan memberi makan haiwan peliharaan dengan daging, perut, tulang dan susu mentah, sebelum dimasaklah terlebih dahulu.
  •  Setelah mencuci daging mentah sebaiknya cuci tangan dengan sabun agar tak ada parasit yang tertinggal di tangan.
  • Cucilah tangan dengan sabun setiap kali hendak makan.
  •  Hindari memakan daging mentah atau setengah matang. Makanlah daging yang benar-benar telah dimasak sampai empuk.
  • Cuci bersih sayur-mayur dan buah-buahan yang hendak dikonsumsi mentah sebelum dimakan (dilalap).
    Untuk ibu-ibu hamil, sebaiknya tidak membersihkan tempat kotoran kucing ataupun mencuci daging ataupun perut/limpa selama masa kehamilan. Mintalah bantuan orang lain untuk mengerjakannya.

    Untuk ibu-ibu yang berencana untuk hamil sebaiknya melakukan pemeriksaan darah untuk mengetahui ada tidaknya infeksi Toxoplasma.

    Jika anda memelihara kucing, latihlah dari kecil kucing tersebut dengan membiasakan buang kotoran pada tempatnya.



    Sedangkan khusus untuk ASMA, orang biasa mengait-ngaitkannya akibat dengan bulu-bulu kucing. Padahal belum tentu demikian.

    Asma adalah suatu keadaan di mana saluran nafas mengalami penyempitan karena hiperaktivitas terhadap rangsangan tertentu, yang menyebabkan peradangan, penyempitan ini bersifat sementara. Penyakit ini salah satunya dikarenakan kelainan di paru atau di jantung yang bersifat keturunan (biasanya sejak kecil gejalanya sudah mulai nampak).

    Khusus asma yang disebabkan kelainan di paru-paru saja, ada yang bersifat intrinsik (dalam tubuh sendiri), dan ekstrinsik baik psikosomatitik (dipacu beban psikis tertentu) maupun bukan-psikosomatitik – biasanya mirip penderita alergi (tak tahan atau salah tanggapan sistem imun). Dari analisa kemungkinan jenis dan penyebab sesak, tentulah yang bersifat ekstrinsik yang dapat sembuh dengan menghindari atau menetralisir pencetus timbulnya serangan asma.

    Jadi orang yang kambuh asmanya itu bukan hanya karena bulu kucing, tetapi bisa juga karena debu, sesak dalam keramaian, stres, asap, serbuk bunga, udara dingin, olahraga, dll. Sebenarnya bulu kucing hanyalah menjadi PEMICU, sama seperti faktor-faktor yang lain.

Kucing Liar

Toxoplasmosis ialah jangkitan parasit Toxoplasma Gondii yang disebar oleh kucing yang memakan tikus. Risiko mendapat jangkitan dengan mencuci najis kucing belaan adalah rendah kerana kucing rumah jarang mendapat jangkitan kecuali ia membuang najis diluar rumah yang di kongsi bersama dengan kucing liar lain.

Bagaimana ia tersebar dan gejala
Cara jangkitan adalah dengan memakan makanan yang dicemari oleh kuman ini. Amalan penyediaan makanan yang bersih dapat mengelak dari jangkitan. Dalam banyak kes, pengidap toxoplasmosis tidak menunjukan sebarang tanda dan selalunya jangkitan berlaku secara tidak sedar. Kalau ada pun, simtomnya adalah lebih kurang sama dengan jangkitan flu seperti kelenjar limfa bengkak, keletihan, sakit sakit  badan dan demam.

Biasanya jangkitan cuma berlaku sekali sahaja dan sekiranya anda dijangkiti sebelum anda hamil, anda sudah dikira ‘imun’ terhadap toxoplamosis. Apabila anda sudahpun “imun”, peluang jangkitan terhadap janin sangat tipis. Walaubagaimanapun, sekiranya anda anda mengalami jangkitan kali pertama semasa hamil, risiko janin anda mendapat jangkitan adalah sehingga 40% terutamanya semasa lewat kehamilan. 

Jika anda kurang pasti samada anda imun atau tidak, jumpa doktor untuk ujian darah untuk mengesan antibodi toxoplasmosis ini, sebaik-baiknya sebelum anda berhajat untuk hamil. Anda di kira imun sekiranya ujian antibodi menunjukan tanda positif.

Cara mengelak dari terkena jangkitan
Sekiranya anda pengemar kucing, anda tidak perlu buang kucing kesayangan anda apabila sudah hamil. Guna tip tip mudah ini untuk mengelak dari terkena jangkitan:
  • Makan makanan yang 100% masak sepenuhnya.
  • Elak dari memakan makanan yang dibekukan atau makanan mentah
  • Bersihkan sayuran dan buahan sebelum makan
  • Basuh tangan dengan bersih dengan sabun setiap kali menyediakan makanan
  • Suruh suami atau orang lain untuk membersihkan ‘litter’ kucing anda.
  • Elak dari berkebun dan kontak dengan tanah tercemar najis kucing.
Merawat Toxopasmosis semasa hamil
Jangkitan semasa hamil boleh menyebabkan beberapa masalah. Ia termasuklah keguguran, pertumbuhan tidak normal pada janin masalah penglihatan, buta, bengkak hati dan limpa, demam kuning, sawan dan terencat akal.
Selalunya wanita hamil tidak diskrin secara rutin tetapi sekiranya disyaki terjadi jangkitan, ujian darah akan dibuat untuk memastikan ia adalah jangkitan baru atau tidak. Sekiranya positif, amniocentesis dan US mungkin boleh mengesan samada bayi anda terkena jangkitan atau tidak. 

Selepas lahir, doktor akan memeriksa uri dan bayi anda mungkin dinasihatkan untuk menjalani ujian CT scan otak. Merawat Toxoplasmosis semasa hamil adalah sukar kerana tidak dapat ditentukan samada ubat yang diberikan benar benar berkesan menghalang bayi dari dijangkiti kuman toxoplasma. 

 Penyakit Kucing


Kali ini kita akan membahas salah satu penyakit kucing yaitu FIE. Apa itu? kepanjangan dari FIE adalah Feline infectious enteritis. Ini adalah salah satu dari penyakit menular yang paling sering menyerang kucing peliharaan kita.

Penyakit kucing ini dapat menyebabakan penurunan dramatis jumlah sel darah putih yang ada. Gejala-gejala dari penyakit kucing ini adalah sebagai berikut :
  • Demam
  • kehilangan selera makan
  • depresi
  • muntah-muntah
  • diare.
Bukan jenis kucing atau ras kucing tertentu yang paling mudah mengalami kematian. Melainkan anak kucing (tidak peduli jenisnya) yang paling memiliki tingkat kematian paling tinggi.

Beruntungnya sudah ada vaksin untuk penyakit kucing ini sehingga penularan penyakit ini dapat dikendalikan. Walau begitu kucing yang berhasil sembuh akan sering tetap lemah sepanjang sisa hidupnya. Jadi sebaiknya hati-hati..selalu waspada! Banyak cara sebuah penyakit dapat menular tidak terkecuali dengan kucing milik anda.

Luka kecil

Ini memang bukan kategori penyakit pada kucing namun tetap saja ini berhubungan dengan kesehatan seperti halnya sakit tulang belakang. Tentu saja kesehatan yang kita maksud disini adalah kesehatan dari binatang paling lucu sedunia yaitu kucing.

Lalu apa yang sedang kita bicarakan kali ini. saya akan membahas tentang luka kecil pada kucing. Secara alamiah kucing akan menjilati dan membersihkan luka kecil atau luka besar apapun yang dialaminya. Igat ini bukan mitos kucing, ini benar-benar sudah diteliti.

Tapi tetap saja sebagai majikannya kita harus merawat kucing itu dari luka yang mereka derita. Caranya adalah dengan terlebih dahulu menggunting bulu di sekitar luka. Nah jika sewaktu anda menggunting bulu tersebut menemukan benda-benda yang membuatnya terluka. Cepat-cepatlah untuk membuatnya. Karena jika tidak dibuang malah bisa-bisa nantinya akan terjangkit penyakit kucing yang lain.

Kemudian setelah selesai menggunting bulu. Basuh luka itu dengan hidrogen peroksida 3% kalau tidak punya, bisa menggunakan larutan garam. Kemudian biarkan kucing menjilat-jilati luka kecil nya sendiri.

Tapi tetap saja pengawasan tidak boleh berkurang. Periksalah luka itu karena jika terus menerus dijilati malah mungkin bisa terjadi infeksi atau bahkan penyakit kulit. Jika itu terjadi anda mau tak mau harus memperbannya. Untuk itu segera hubungi dokter terdekat.

Sakit tulang belakang

Ingat dengan sebuah band yang bernama Andra and the Backbone. Band ini diberina nama the backbone karena Andra sang motor band menderita penyakit tulang belakang. Begitu juga kita akan membahas ciri-ciri kucing yang menderita sakit tulang belakang. Sebuah penyakit kucing yang sulit di deteksi.

WASPADALAH! dan curigai jika kucing anda mengalami tingkah laku seperti yang disebutkan dibawah ini :
  • Selalu menghindar jika disentuh bagian punggung kucing
  • Sering gemetar jika akan berdiri
  • Tidak dapat mengendalikan saat membuang kotoran.
  • Kaki belakang kucing sampai pinggang tidak mampu untuk menyangga badan
  • Saat berjalan terlihat pincang namun tidak ada kaki yang terluka
Sebenarnya sangat sulit mendeteksi apakah kucing mengalami sakit tulang belakang. Satu-satunya cara adalah seperti yang telah dijelaskan diatas tentang tingkah lakunya. Walau tidak menutup kemungkinan tingkahlaku diatas adalah untuk petunjuk penyakit kucing yang lain.

Jadi kita hanya bisa sebatas mencurigai apakah kucing mengalami sakita tulang belakang atau tidak dengan memperhatikan tingkah laku kucing. Jadi ini seperti tersengat serangga atau digigit semut yang sangat sulit untuk melihat lukanya.

Ok seperti saran saya sebelumnya setelah postingan selesai yaitu : Hindari penyakit kucing daripada mengobatinya.

Toxoplasmosis dan mitos kucing

Ada sebuah mitos bahwa Toxoplamosis dapat menyebabkan keguguran pada ibu hamil. Dan banyak yang mengatakan bahwa penyakit ini berasal dari kucing. Benarkah demikian?

Menurut saya 50% benar dan 50% salah. Mangapa? Karena sebenarnya kucing yang menderita Toxoplamosis memang membahayakan manusia. Tapi jika tidak menderita ya tida apa apa. Penyakit pada kucing Toxoplamosis disebabkan oleh protozoa Toxoplasma Gondii . Protozoa ini berkembang biak pada epitel usus kucing.

Jika manusia terkena penyakit ini maka dia akan menunjukkan gejala dengan suhu badan 40-41 C. Selain itu nafsu makan hilang diikuti tubuh menjadi lemah serta lesu. Dan yang gejala yang paling menonjol adalah anemia dan keluar ingus dari hidung.

Jadi jika ada anggapan bahwa kucing adalah penyebab toxoplomatis tidak 100% benar. Karena tidak mungkin manusia terkena penyakit ini jika kucing juga tidak menderita toxoplomatis. Seperti terkena penyakit kulit.

Sampai saat ini penyakit kucing ini masih belum ada vaksinnya. Oleh karena itu sangat dianjurkan bagi pemilik kucing untuk memeriksakannya ke dokter hewan secara berkala. Sedangkan untuk pencegahan supaya kucing tidak terkena adalah dengan tidak memberikan makanan mentah pada simanis.

Ingat hindari penyakit kucing lebih bagus daripada menyembuhkannya

Tersengat serangga

Walaupun tersengat serangga itu juga termasuk salah satu penyakit kucing. Walau begitu sengatan serangga tidak terlalu menyakitkan dan hanya bertahan dalam waktu yang tidak terlalu lama. Tapi bukan berarti kita sebagai cat lover acuh tak acuh karena ini juga patut untuk diperhatikan dalam merawat kucing.

Karena dalam beberapa kasus tersengat serangga bisa menjadi penyakit pada kucing yang mematikan. Hal ini terjadi jika sengatan serangga di dalam mulut maupun tenggorokan.

Nah sedangkan cara untuk menanganinya adalah dengan mengompress pada bagian tubuh kucing yang tersengat menggunakan air dingin atau bisa juga air es. Dan jika terlihat buang sengat yang menempel.

Jika masih tidak ada perubahan pada kondisi si kucing. Bawa ke dokter hewan untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Penyakit kulit juga merupakan salah satu Penyakit pada kucing

Ada banyak penyakit pada kucing di dunia ini salah satunya adalah : Penyakit kulit. Jangan salah lho walaupun kucing mempunyai bulu tapi bukan berarti nggak bisa terkena penyakit kulit.

Penyakit kulit pada kucing sendiri terjadi karena beberapa faktor semacam dari gigitan kutu, terkena parasit jamur, alergi atau mungkin terjadi karena efek dari penyakit kucing yang lain pada tubuhnya.

Saya hanya akan membahas penyakit kulit kucing karena faktor jamur. Karena penyakit kulit yang disebabkan oleh jamur banyak menyerang anak kucing maupun kucing jantan. Selain itu jamur juga sering menyerang pada kucing berbulu panjang..

Sedangkan Gejala penyakit kulit pada kucing ini adalah ketombe, bulu rontok dan botak (Dengan pola melingkar), serta tentu saja gatal-gatal. Jika anda melihat gejala ini lebih baik ditangani secara cepat karena penyakit dengan jamur dapat menginfeksi pemilknya.

Salah satu cara untuk mengobati penyakit kucing yang disebabkan oleh jamur adalah dengan cara pengobatan topikal, yaitu dengan menggunakan sampho maupun lation antijamur. Kemudian pengobatan selanjutnya adalah dengan menggunakan ketonazole tablet atau gliseofulvin..

Untuk pencegahannya sendiri tergantung juga bagaimana kebersihan pemiliknya. Jika pemiliknya kotor tentu saja kandang kucig juga pasti kotor. Oleh karena itu jagalah kebersihan kandang maupun lingkungannya (rumah anda). Selain itu untuk pencegahan lebih lanjut kandang harus disemprot antiseptik atau antijamur

Infeksi telinga pada kucing

telinga kucing
Infeksi telinga merupakan penyakit kucing yang paling sering terjadi pada kucing dan paling mengganggu. Infekti telinga ini dalam dunia medis dikenal dengan nama otitis. Berikut beberapa gejala jika kucing mengalami gangguan dari penyakit kucing yang menyebalkan ini :
  • Jika pada bagian pangkal telinga kucing diraba maka akan terasa sakit
  • Muncul cairan berbau busuk dari lubang telinga
  • Kucing seringkali mengeleng-gelengkan kepalanya
  • Kebiasaan lainnya jika terkena penyakit kucing otitis ini adalah seringnya kucing memiringkan kepalanya
  • Dan yang paling mudah terlihat adalah terjadi pembengkakan pada daun telinga
Untuk pengobatannya sendiri bisa diberikan dengan obat tetes telinga yang banyak dijual di pet shop. Sedangkan untuk pencegahannya adalah tergantung dari pemiliknya yaitu anda

Bersihkanlah telinga kucing secara teratur. Selain itu juga berikanlah bedak antikutu...

05 Februari 2013

2900 SMS Jahat dari DiGi


DiGi awas SMS 2900 sekat/unsubcribed

Mereka yang guna DiGi hati-hati jika anda teraktifkan tawaran/offer talian internet SMS 2900; kena cepat sekat/unsubcribed jika tidak hari-hari akan hilang duit seperti diSMS; seperti sy hari-hari hilang RM3... top-top habis semua duit di dalam kredit prepaid sy. Waduh.

2. Kebarangkalian anda terketik di internet tentang offer ini atau teraktifkan SMS dari 2900 ini ke hp anda. Memang ini amat mengelirukan.

3. Kecualilah memang kita gunakan internet melalui hp kita. Hp sy hp dugung abg oii mana boleh guna internet. Pula tu sy memang jarang buka hp; tak perasan perkara ini boleh berlaku.

4. Harap kementerian/kerajaan selalu memantau tipu daya syarikat telekomunikasi yang buat offer sebegini; hanya dengan satu SMS duit kita disedut tanpa henti.

(Cer google "DiGi sms 2900" ramai yang terkena seperti sy; sampaikan kena potong kredit sehari RM30 pun ada... ini pastinya mereka yang bukan pakai prepaid)
DiGi awas SMS 2900 sekat/unsubcribed 

Begitu juga mereka yang guna DiGi hati-hati jika anda teraktifkan offer talian internet SMS 2900; kena cepat sekat/unsubcribed jika tidak hari-hari akan hilang duit seperti diSMS; seperti sy hari-hari hilang RM3... top-top habis semua duit di dalam kredit prepaid sy.

2. Kebarangkalian anda terketik di internet tentang offer ini atau teraktifkan SMS dari 2900 ini ke hp anda. Memang ini amat mengelirukan.

3. Kecualilah memang kita gunakan internet melalui hp kita. Hp sy hp dugung abg oii mana boleh guna internet. Pulak tu sy memang jarang buka hp; tak perasan perkara ini boleh berlaku.

4. Harap kementerian/kerajaan selalu memantau tipu daya syarikat telekomunikasi yang buat offer sebegini; hanya dengan satu SMS duit kita disedut tanpa henti.

(Cer google DiGi sms 2900 ramai yang terkena seperti sy; sampaikan kena potong kredit sehari RM30 pun ada... ini pastinya mereka yang bukan pakai prepaid)

  • Anda suka ini
  • Idan Radzi jika sehari dipotong RM30 sebulan dah berapa?... giler ke apa mereka yang sedut duit orang dengan kelalaian kita menggunkan SMS ini.
  • Idan Radzi Kes gua nasib dipotong RM3 sehari tapi dah pasti lebih dari 10 kali SMS ini masuk ke akaun prepaid sy... dah lebih dari RM30; mmg gua jenis pengguna jarang buka hp tapi duit banyak di akaun prepaid DiGi... Sungguh gua tak halalkan jika ada agenda penipuan di sini.
  • Idan Radzi Yang hebat SMS 2900 ini nak sekat/unsubcribed punyalah SUSAH... ianya terlindung dalam menu yang sengaja mahu memerangkap kita.

01 Februari 2013

50 Tanda-tanda Anda Terkena Sihir Dan CARA MENGATASI GEJALA SIHIR


DEFINISI SIHIR


Sihir adalah satu perbuatan hasad dengki dan sabotaj melibatkan bantuan jin dimana seseorang tersebut meminta bantuan daripada dukun ataupun pun meminta secara terus dengan syaitan untuk melaksanakan hajat buruk mereka. Sihir tergolong dalam kejahatan yang dikehendaki Allah S.W.T. Wujudnya ia di dunia ini sebagai ujian dan cubaan, walaupun tidak diredhaiNya. Allah S.W.T. melarang manusia melakukannya.


Definisi ringkas ialah, "Suatu perbuatan yang dilakukan dengan syarat-syarat yang tertentu, di bawah keadaan dan persiapan-persiapan yang aneh dengan cara-cara yang misterius." Terdapat perbezaan yang tipis antara sihir dengan mukjizat. Mukjizat mengubah sesuatu hakikat ( realiti ) dengan percubaan yang betul-betul terjadi, dan mukjizat inilah yang menjadi rahsia masuk Islamnya para penyihir Fir'aun.

Jenis-jenis sihir adalah :--Sihir Rumahtangga/Perceraian-Sihir Pengasih/Guna-guna-Sihir Tipuan Pandangan/Silap Mata-Sihir Gila-Sihir Santau-Sihir Kelesuan Badan-Sihir Penyakit Anggota Badan-Sihir Penghalang Pernikahan.


Tanda-tanda Terkena Sihir
  1. Sakit kepala selepas waktu asar keatas.
  2. Badan terasa berat dan malas.
  3. Sukar mendapat jodoh biarpun rajin bercinta.
  4. Badan terasa bisa-bisa, gatal-gatal atau miang tak tentu masa.
  5. Sakit ketika ziarah orang meninggal.
  6. Sukar tidur malam mimpi yang takut-takut.
  7. Sakit pinggang tanpa sebab.
  8. Sakit dada bila waktu asar ke atas.
  9. Mimpi melihat binatang seperti ular, binatang bisa dan sebagainya.
  10. Bermimpi bayi atau menyusukan bayi.
  11. Bermimpi di tempat tinggi dan tak jumpa jalan pulang.
  12. Bermimpi di tempat yang kotor.
  13. Sakit anggota badan tertentu seperti kaki terasa bahang panas selepas waktu asar.
  14. Ada terasa benda bergerak dibawah kulit.
  15. Bayi kerap menangis bak kena sampuk.
  16. Suami isteri kerap bertengkar walau perkara kecil makin susah nak bertemu dan duduk berbicara.
  17. Sayang melampau-lampau pada orang yang baru dikenali.
  18. Malas beribadat.
  19. Nyanyuk ketika usia masih muda.
  20. Panas baran tak menentu biarpun perkara remeh.
  21. Sikap berubah secara mendadak. Lebih kepada watak atau moral yang rosak. Mengadu domba.
  22. Gelisah dan panas ditengkuk bila dengar al-Quran.
  23. Suka melakukan tabiat buruk tak suka berkawan dengan orang budiman atau benci alim ulama.
  24. Kerap sendawa bila mendengar al-Quran.
  25. Kerap keguguran.
  26. Gagal melakukan hubungan kelamin.
  27. Mengantuk serta gelisah bila dengar al-Quran.
  28. Suka tengok bulan mengambang di tingkap.
  29. Darah haid turun lebih 15 hari.
  30. Batuk yang berpanjangan.
  31. Selalu ditindih ketika tidur.
  32. Kuat berangan-angan ke arah yang karut tanpa cita-cita yang baik.
  33. Terlalu rasa rendah diri dan tidak berkeyakinan.
  34. Nafsu seksual yang melampau.
  35. Selalu melihat kelibat dirumah.
  36. Terasa diri selalu diperhatikan.
  37. Mandul biarpun telah buat pemeriksaan tubuh badan normal.
  38. Kerap mendengar sesuatu bisikan. Terkadang jelas di telinga.
  39. Melihat jin atau lembaga hitam secara terus.
  40. Sakit mental atau gila secara tiba-tiba padahal sebelum nya amat aktif & waras.
  41. Temat asyik melihat babak pergaduhan baik nyata atau lakonan di kaca TV juga filem di pawagam. Benci drama keluarga bahagia, drama cinta yang memberikan contoh teladan yang baik.
  42. Demam yang berterusan; suhu badan naik terutama ketika tengah hari, Maghrib, tengah malam dan Subuh.
  43. Suka tengok cermin lama - lama.
  44. Sakit kepala, sesak nafas, sakit macam-macam tetapi apabila pergi jumpa doktor, doktor kata takde apa-apa, normal. 
  45.  Bila x-ray, terjumpa macam2 benda2 yang mustahil masuk dalam badan seperti staples, paku, paper clip dan sebagainya. 
  46.  Barang-barang electronic di rumah cepat rosak jika diguna oleh yang kena sihir. (Seperti TV, radio, mesin basuh, komputer dll)
  47.  Duit asyik hilang di rumah tanpa sebab; seolah-olah ada toyol yang mencurinya.
  48. Kerap bunyi goli atau kerusi ditarik di atas siling rumah. 
  49. Tak suka duduk rumah. Lebih suka dan tenang di luar rumah. 
  50. Dengar orang yang dikenali (misalan: adik, abang, suami isteri... dll) panggil tapi tengok tak ada orang. 

CARA MENGATASI GEJALA SIHIR

Apabila telah disahkan seseorang itu terkena sihir samada dari segi fizikal, mental atau spiritual, maka dalam dalam konsep Islam, tiap-tiap yang bermasalah ada penyelesaiannya. Tiap-tiap penyakit ada penawarnya. Islam telah membuat beberapa peraturan untuk mengatasi penyakit disebabkan sihir. Terutamanya setelah kita melihat fakta yang jelas bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah terkena sihir dalam kisah yang terkenal dengan Labid bin A'sam. Peristiwa ini berlaku untuk memberitahu kita bahawa terdapat ayat Al-Qur'an yang dinamakan Al-Mu'awwizat, iaitu beramal bersungguh-sungguh dan yakin dengan ayat-ayat itu sehingga ia menjadi penawar.

Begitu juga dengan ayat Kursi dan memang dari kaedahnya ayat tersebut adalah pengubat dan penyembur sihir. Malah Nabi Muhammad s.a.w. telah menyebut secara terperinci bahawa sihir itu boleh diubati dengan membaca enam ayat pertama surah Al-Baqarah, tiga ayat daripada surah Al-Baqarah iaitu ayat 255, 256 dan 257 dan tiga ayat terakhir daripada surah tersebut. Ayat-ayat ini hendaklah diamalkan dengan penuh yakin bahawa Allah S.W.T. boleh menyembuhkan sihir.

Ayat-ayat tersebut adalah seperti berikut :-
1.)    Surah Al-Baqarah 2 : 1-6
2.)    Surah Al-Baqarah 2 : 255-257
3.)    Surah Al-Baqarah 2 : 284-286

Insya-Allah sembuh