Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

31 Mac 2016

Avanza Selepas Jalani Topoverhaul Ada Pulak Masalah Lain...

Civilian
Selepas mengalami masalah paip besi bocor (entah apa nama paip tu) akhirnya avanza aku terpaksa diangkat head dan dibaik pulihkan ... setelah 2 bulan menunggu...dan si pomen kenakan aku dengan bayaran RM1530 ejas punya ejas dapat RM1400...nak tanya pada yang berpengalaman berbaloikah cas yang dikenakan itu...?

Satu masalah lagi...bila aku bawak kereta ada tu keluar signal check engine...call balik pomen kata kena pergi scan computer & ejas tuning...bila scan tetap kena bayar RM50...

Maka keluar result "VVT SENSOR CAMSHAFT POSITION SENSOR CIRCUIT RANGE"...pulak dah...bila tanya alat tu harga RM250...Ya Allah mana lagi nak cekau duit...

Soalan aku sekarang....
1)Berbaloikah cas yang dikenakan?
2)Logik ke alat boleh jadi rosak punya dari masalah mula2 tadi?
3)VVT SENSOR CAMSHAFT POSITION SENSOR CIRCUIT RANGE ok ke harga RM250 atau murah lagi...?
4)Alat tu boleh repair tak?
atau ada altenatif lain...
harap sudi kiranya teman2 disini memberi bantuan

Masalah seterusnya....
Baru2 ni drive tak sampai 15km temperature naik lagi....terpaksa aku berhenti untuk redakan... setelah aku cabut & cuci sensor tu...
- Signal check Engine dah tak keluar...tapi Engine macam tak stabil je apa lagi masalah ni...pening ooo...


ko gi service kereta kat bengkel biasa ke SC? kalau kedai biasa baik cari kedai yang memang dia biasa buat untuk jenama Toyota kalau tidak memang masalah.
krol_terung

abg ipar aku sampai skrng problem dgn avanza dia .. dvvt dia masalah, kes bermula dengan overheat lah pasal tak tutup tangki air radiator...setahun lebih tak jalan... asyik bertukar mekanik... suruh hantar kat SC dia tak mau....
ryusei

enjin 1.3 ke 1.5?
Biasa part macam sensor ni jarang yg boleh repair... rasanya memang tak boleh pun... dulu pernah jugak tukar satu sensor dekat kereta wira...sensor ni baca timing enjin kalau aku tak salah ingat laa...harga dekat rm150++ jugak laa... confirm ke sensor tu yang rosak bro..? takut dah tukar..tak selesai jugak masalah...
ni yg payah kalau byk sgt pakai barang elektronik...sensitif...
zaberi

Betul tu. itulah kos yg perlu ditanggung kalau angkat enjin. overheat menyebabkan enjin kena ovohol.
kos sekita rm 1000-1500 biasa lah tu... berkenaan tuning juga itulah kaedahnya. kena rm50 murah dah tu. biasanya 60-100... vvti sensor? apa-apa kereta moden memang slalu rosak sensor. g setting kat toyota. tapi mahal ler...
qba437

kalu proton yang jadi macam nih...tak tau nak kata..
ratusanRM


Cuba masuk dalam group FB TAVAC. Tanya masalah kat sana :D:D:D
Mat Abid

Takkan la buat top pun kena rm1400...kalu overhaul satu enjin, logik jugak...
Civilian
kereta tu kene kat kawasan kampung...aku naik pening masa tu nak hantar mana...rosak pulak dekat dengan bengkel tu...tu yang hantar kat situ je...huhuhu
Civilian

Itu yang buat aku risau hari pergi scan kata masalah tu...pastu pomen (pomen lain ni)t u usik apa ntah dia kata dah ok tapi tahu berapa lama tahan...tak kena cas cuma perlu bayar untuk scan je...
bila jalan tak sampai 500 meter jadi balik isk... nak hantar balik pomen tu kata lain hari pasal dah petang...
OTW balik singgah kat bengkel lain pastu cerita kat dia masalah & result tu...dia suruh aku pergi kedai tanya barang tu...ada...harga rm250...aku tak beli lagi pasal over bajet... balik bengkel cina tu kata ok dah...tapi tak tahu berapa lama boleh tahan....memang pun tak sampai 10km jadi balik...macam sesak nafas kereta tu...huhuhu...
Civilian

Inilah masalahnya klu hantar kat pomen yang tak biasa buat kereta jenama toyota,aku tak berani nak komenlah sbb benda dah buat! tak pun bro pergi cari mana2 bengkel yang biasa dok repair brand toyota mungkin diorang lebih tahu.
zizanJR

top overhaul mmg mekanik cekor camtu rege dia....bab sensor2 tu kalau problem tukar je bro...
sangbogol

top overhaul mmg harga dia mcm tuh klu ko tukar sekali dengan piston ring,klu tak tukar piston ring harga dia dalam 350+ ja klu untuk kereta2 biasa mmg itulah harganya.Tapi klu toyota nih aku tak taulah.......try tnya service centre brp diorg charge untuk top overhaul?
sayur kampung

salam..pomen pun kena pegi kursus la..ini zaman bukan toyota ke20 lagi... macam jenis system ader nak pulak semua pakai sensor..bila ader hal cucuk komputer la aper la...masa tngh repair xnak pulak buat tau nak pakuk je... antar elok dapat balik x elok.. naya orang jela

-antar servis center je bro suh kompom sensor 2 rosak ke tak
-pengalam aku sensor camshaft nie kalau betul nak kong enjin kau macam nk mati...
rocketeer999

ikut pandangan aku problem baru tu berlaku masa pomen angkat head kete ko.... die pasang balik x betul..
skiperz

Sy pakai kelisa pun diaorg nak charge 1300 pasty kene tinggal seminggu Kat bengkel
ryusei

masalah asal, keta overheat...pas tu buat top overhaul....bila siap top overhaul...lampu check engine plak menyala...bila diagno...vvti sensor error...aku rase ade benda pasang tak betul masa top overhaul tu...

kalau tak salah kod engine avanza k3ve kan? sama macam myvi...
cuma avanza guna 1 belt untuk power stereng,compressor dan alternator...
myvi plak ade 2 belt yg control benda-benda tu semua...
agak-agak enjin myvi boleh masuk kat avanza tak?
fxjaybee.co

Sepatutnya pomen yg overhaul kena bertangungjawab sampai selesai masalah. semua kos pomen tu kena tangung sebab dia puncanya... kalau dia x nak tanggungjawab, kasi pecah kepala pomen tu....
ayah_ne


Ni ambe stuju. Terasa mahal jugak pd ambe. Bab sensor tu takleh repair kena tukar...
zamreda

salam..pomen pun kena pegi kursus la..ini zaman bukan toyota ke20 lagi
macam jenis system ader nak pulak semua pakai sensor..bila ader hal cucuk komputer la aper la...masa tngh repair xnak pulak buat tau nak pakuk je..
antar elok dapat balik x elok
naya orang jela

-antar servis center je bro suh kompom sensor 2 rosak ke tak
-pengalam aku sensor camshaft nie kalau betul nak kong enjin kau macam nk mati...

kepandaian pomen bukan tau saja bukak nat pasang skru aje...
basik utama skg pandai ilmu karan...
kalau pandai elektronik tak ada hal...

yang pomen tu mungkin talaan timing pulley shaft salah menyebabkan sensor pun yang fungsi betul pun sistem ecu pun ttp kata sensor tu salah..:-?:-?
Civilian

top overhaul mmg harga dia mcm tuh klu ko tukar sekali dengan piston ring,klu tak tukar piston ring harga dia dalam 350+ ja klu untuk kereta2 biasa mmg itulah harganya.Tapi klu toyota nih aku tak taulah.......try tnya service centre brp diorg charge untuk top overhaul?

tak tukar piston ring pun...yang tukar...nut head 6 batang dia cekik aku rm45 sebatang...sedangkan aku dah cadang kat dia harga kedai kat kawasan dia harga rm14 sebatang....pastu tukar spring valve 4 batang pasal bengkuk masa dia welding pada nut masa buka head harga spring rm50 sebatang...pastu gasket...kalau tak salah dia guna gasket kembara...
Civilian

Salam..pomen pun kena pegi kursus la..ini zaman bukan toyota ke20 lagi
macam jenis system ader nak pulak semua pakai sensor..bila ader hal cucuk komputer la aper la...masa tngh repair xnak pulak buat tau nak pakuk je..
antar elok dapat balik x elok
naya orang jela

-antar servis center je bro suh kompom sensor 2 rosak ke tak
-pengalam aku sensor camshaft nie kalau betul nak kong enjin kau macam nk mati...

-tu la pasal...tak rasa berdosa ke depa ni...
-nak hantar SC modal dah tahap kritikal sangat dah... :(
-memang mcam tu jadinye...
Civilian

Sy pakai kelisa pun dieorg nak charge 1300 pasty kene tinggal seminggu Kat bengkel

tahan jugak seminggu...
aku punya 2 bulan bro...
Civilian

Masalah asal, kereta overheat...pas tu buat top overhaul....bila siap top overhaul...lampu check engine plak menyala...bila diagno...vvti sensor error...aku rase ade benda pasang tak betul masa top overhaul tu...

kalau tak salah kod engine avanza k3ve kan? sama macam myvi... cuma avanza guna 1 belt untuk power stereng, compressor dan alternator... myvi plak ade 2 belt yg control benda-benda tu semua... agak-agak enjin myvi boleh masuk kat avanza tak?

entah la aku pun tak tahu betul ke tak dia pasang...
Civilian

sepatutnya pomen yg overhaul kena bertangungjawab sampai selesai masalah. semua kos pomen tu kena tangung sebab dia puncanya... kalau dia x nak tanggungjawab, kasi pecah kepala pomen tu....

serba salah dengan pomen macam ni...dia cakap manyak baik... pelan-pelan cakap...
dalam pada tu aku rasa macam aku kena cekik...:((
Civilian

hantar la ke tempat yang diiktiraf.
man88

sepatutnya pomen yg overhaul kena bertangungjawab sampai selesai masalah. semua kos pomen tu kena tangung sebab dia puncanya... kalau dia x nak tanggungjawab, kasi pecah kepala pomen tu....

Setuju,
Civilian

Avanza saya pernah kena overheat smpi enjin jem buat overhaul lps seminggu keluar lampu check enjin hantar balik kt pomen tu dia buat tak betul...

Masalahnya tempat aku dengan bengkel jauh sangat...aku kat pahang skg ni...pomen tu kat kelantan...
dah tu pomen kau settle balik tak masalah tu...
miehensem

tt.. la ni toksah semak2 kepala.. towing balik je keta tu.. tt time towing tu dok la dlm keta.. atau naik sekali lori towing..

dok hide n seek camni mmg sakit hati.. sbb tak selesai masalah.. dah tau pomen jenis tak reti.. better blah je.. drpd benda lain pulak rosak..
Civilian


la...kete tu dah wat balik...
tapi wat balik dalam senak enjinnye...
alasan dia kat kelantan takde tempat scan computer...
aku yang tak reti wat balik je la...
aku ingat esok nak cite balik dengan dia & nak mintak balik sebahagian dari duit aku bayor tu...
kalau dia taknak tanggung jawab aku tak halal dunia akhirat...:(
sangbogol

tak tukar piston ring pun...yang tukar...nut head 6 batang dia cekik aku rm45 sebatang...sedangkan aku dah cadang kat dia harga kedai kat kawasan dia harga rm14 sebatang....pastu tukar spring valve 4 batang pasal bengkuk masa dia welding pada nut masa buka head harga spring rm50 sebatang...pastu gasket...kalau tak salah dia guna gasket kembara...

mmg ko kena cekiklah nampaknya :D
man88

Oo jauh tu, aku punya pomen settle

Balik, parah juga masa tu dekat 3k kena.tu cerita 2 tahun lepas, sekarang ni condition kereta aku dah jadi sama macam kereta kau sbb kena overheat minggu lepas nasib enjin tak jem.overheat tu sebab hose radiator bawah terlepas klip pomen tak pasang , tak tahu pomen tu sengaja ke apa..geram betul
has_mmu

Camni kot barang dia?

Pandangan saya:
1. Cari pomen yang biasa buat..
2. Survey 3-4 bengkel dan buat comparison..
3. Lepas ok.. terus jer jual kereta tu..(selamatkan poket anda) beli kereta baru.
4. Kalau engine tu dah pernah overheat.. engine block mungkin dah tak elok.. dan wire engine mungkin dah keras dan tak elok..

Saya pun biasa bertekak dengan pomen... kalau dia buat macam2 cerita..
skiperz

tahan jugak seminggu...
aku punya 2 bulan bro...

Aku tahu sbb ape 2 bulan..die pegi buat kereta lain la kot sbb nak kejar sales..

- Siapa pernah ganti gasket enjin Avanza atas & bawah... Jika dua-dua gasket bocor memang kena angkat enjin udah pasti upah sahaja sekitar RM300 dua gasket tu mahal tak?. Minyak hitam sudah tentu kena tukar. Tanpa overhaul... Cer siapa boleh kasi kosnya?.

Ikut ceritera Civilian di atas ianya berkait dengan Topoverhaul memang banyak kerja tapi tak perlu angkat enjin sebab sy selalu juga duduk di bengkel rakan Pomen Di Raja. Topoverhaul sekadar buka tutup/head juga

1.Kebuk silinder(cylinder head)
2.Injap minyak dan exhaust(exhaust valve, fuel valve)
3.penahan injap( valve seal)
4.Spring injap(valve spring)
5. Penahan penyebar api(Distributor seal)
6.Penggerak (Rocker Arm Pulley)
7.Pemegang (Roc1.ker arm)
8.Gasket silinder(head gasket)
9.Skru silinder

Jika ada yang kena tukar memanglah sampai RM1000 lebih. Dua bulan tu melampau lama, biasanya sekitar seminggu itu munasabah; itu pun buat kerja lain. Bukan ngadap enjin satu itu saja.

13 Mac 2016

Penjagaan Gear Box Kereta.


Tips Penjagaan Gear Box

Kali ini saya ingin kongsikan mengenai cara penjagaan gearbox manual dan auto.

Apabila kita membeli kereta baru, semua peralatan adalah baru termasuk gear box. Dan jika kita perhatikan, ada dinyatakan apabila millage kereta kita mencecah 1,000 km, kita perlu hantar kereta untuk service pertama. Service pertama adalah check up terakhir yang sepatutnya dibuat pada semua kereta oleh pengeluar kereta.

Perkara yang diperiksa pada service pertama termasuk menukar semua jenis minyak pada kereta termasuk minyak gear box. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis.

Bagi yang membeli kereta secondhand, apa yang perlu dibuat, tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. Bagi auto, setiap 15,000 atau 20,000 km, tukar minyak gear box anda.

Bagi manual, setiap 40,000 atau 50,000 km tukar minyak gear box anda. Perkara ini sangat penting bagi menjamin gear box anda sentiasa bergerak lancar dan dalam keadaan “normal operating temperature” sepanjang masa. Bagaimanapun millage yang perlu bagi menukar minyak gear box bergantung kepada kereta dan jenis gear box (ikut panduan dalam manual kereta).

Saya cadangkan setiap dua kali tukar minyak gear box, masukkan sedikit gear treatment. Setiap kali service kereta, minta mekanik memeriksa sekali paras minyak gear box kereta anda. Pastikan ia berada melebihi paras minima. JANGAN MEMANDU SEKIRANYA PARAS MINYAK GEAR KURANG DARI PARAS MINIMA BAGI MENGELAK KEROSAKKAN GIGI GEAR.

Bagi kereta manual, semasa memandu jangan sekali-kali meletakkan kaki anda di atas pedal clutch. In boleh memendekkan jangka hayat clutch plate nada dan merosakkan gigi gear kereta anda. JANGAN CUBA LAKUKAN ‘SPIN WHEEL’. Laraskan paras clutch supaya berada dalam keadaan yang sesuai dengan panjang kaki anda (minta bantuan mekanik).

Jangan paksa sekiranya gear tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). Semasa berada di lampu traffic, naturalkan gear dan tarik handbrek. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. Minta bantuan mekanik untuk mengenal pasti kelajuan maksimum gearbox kereta anda dan jangan memandu melebihi kelajuan maksimum ini.

Bagi kereta auto, pastikan anda faham kegunaan semua paras gear iaitu P, R, D, L, 2 dan 3. Bagi pemanduan biasa, gunakan cuma D dan bila memotong, gunakan “overdrive button”. Sekiranya kerata anda tidak mempunyai overdrive button (wira 1.6 mempunyai overdrive button dan tidak pada wira 1.3, 1.5, kancil), anda perlu menerima hakikat yang kereta anda tidak boleh dipandu secara aggresive.

Jangan gunakan "overdrive button" pada kelajuan melebihi 100 km/j kerana fungsi overdrive button adalah seperti kita menurunkan gear dari gear 5 ke gear 4 apabila memotong dan tetap pada gear 4 sehingga kita offkan overdrive button.

Bayangkan pada kelajuan melebihi 100 km/j kita turunkan gear ke gear 4 atau 3. Kalau kita tak bernasib baik, kita mungkin dapat mengutip segala gear dan skru bertaburan di atas jalan. Gear 2, 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. Paras gear ini hanya untuk kegunaan kelajuan rendah (bergantung pada jenis kereta).

Bagi kereta semi auto, triptronik dan steptronik. Penggunaan minyak gearbox yang di‘recommend’kan oleh pengeluar adalah sangat mustahak. JANGAN SEKALI-KALI MENUKAR JENIS MINYAK GEAR BOX KECUALI MENDAPAT NASIHAT DARIPADA PENGELUAR. Penukaran gear dari tinggi ke rendah juga mesti mengikut kelajuan yang disarankan oleh pengeluar.

Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda, jangan panik, gear box anda tidak rosak, kemungkinan cuma oil seal gear box sudah ‘mati’. Cuma periksa paras minyak gear box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup.

Setiap kali kita menukar clutch plate, tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangka hayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangka hayat clutch plate. Akhir sekali, sekiranya anda menggunakan kereta auto buatan Eropah atau bukan Jepun, pastikan jangan usik apa-apa wayar yang bersambung dengan gear box apabila upgrade sistem bunyi, alarm atau apa-apa pengubahsuaian.

Dan cuba ‘belai’ dan ‘memandu dengan lemah lembut’, kerana kalau gear box rosak, kos membaiki purata RM2000 dan untuk menukar gear box RM7000 (kedai potong) atau RM12000 (recon dan disahkan EON) (kecuali Perdana V6 = RM 22000).

ATF DX3 10w Type 111D

OCOMA DX3 is a premium quality fluid blended to meet DX III specifications, or when GM approval No. F30378 is required.This product is a high viscosity index fluid containing superior additive technology which provides exceptional thermal stability as well as oxidation resistance and sludge control.

APPLICATION OCOMA DX3 should be used wherever Dexron III is specified and is suitable for all General Motors four-speed automatic transmissions. It may also be used as a power steering fluid and in hydraulic systems particularly where high temperatures are encountered. This product is also approved for use where Allison C-4 fluid is recommended.

SPECIFICATIONOCOMA DX3 meets or exceeds the following specifications:
  • GENERAL MOTORS DX III
  • NISSANMATC C
  • TOYOTA T
  • MAZDA M-III
  • FORD MERCON
  • ALLISON C-4
  • CATERPILLAR TO-2
  • SPERRY VICKERS HYDRAULIC PUMP SYSTEMS
  • DENISON HYDRAULIC PUMP SYSTEMS
  • SUNDSTRAND HYDRAULIC PUMP SYSTEMS
PACKAGING200 Litre, 60 Litre, 20 Litre drums
TYPICAL CHARACTERISTICSCHARACTERISTICS DX3 ATF
Kinematic viscosity at 40°C, mm 2/s (cSt)34.08
Kinematic viscosity at 100°C, mm 2/s (cSt)7.19
Pour point, °C-45
Viscosity index180
ColourRED


NOTE: Due to continual product research and development, the information contained herein is subject to change without notice.Values stated are average values only, and may vary due to manufacturing tolerances.

- take good care of your transmission and it will take good care of you. ATF is cheap to change, I change mine diligently every 20,000km or 1 year, whichever sooner,


 iDAN:

Hanya bertahan sekitar 7 tahun sahaja Gear Box Auto Avanza kami... akhirnya meragam kini... perlu ingat betul-betul jangan lebih dari 20,000km baru tukar minyak gear box auto ini; kes kami: sy tak pasti bila perlu ditukar sbb pihak Toyota tak letak sticker atau ingatkan kami; sedangkan sejak beli kami tak pernah pun buat servis di luar atau tukar minyak gear di luar sentiasa di Pusat Servise Toyota di Balakong Selangor tu.. nak jadi kes, bila nak ianya rosaklah. Kemungkinankah pomen di Pusat Servis Toyota terlepas pandang bab tukar minyak gear ini?. Tak ikut spek di buku panduan yang sentiasa kami kasi tiap kali pergi buat servis. Atau memang ketahanan gear box Toyota Avanza sekitar 7 tahun sahaja. (?)

Bila SUDAH meragam sy beli minyak gear keluaran Toyota buatan Japan.. pertama kali tukar dengan pomen sendiri. Pomen di Raja sebelah rumah sy. Mak datok sudah hitam berkeladak giler tak lagi macam minyak gear.

Sy guna minyak yang siap tertulis  Type T-IV hanya untuk kenderaan Toyota; sy baru pakai sehari tapi masih tak stabil; terpaksa juga berkejar ke Pusat Servis Balakong katanya minyak yang sy guna tak sesuai ... kononnya yang sesuai DX3 (kod spare part sama 08886DX3 di resit Pusat Servis Toyota)  Bila hantar servis pihak Toyota pomen Toyota buang minyak yang sy beli yang baru pakai sehari ditukar baru (sekitar RM100 itu habis terbuang).... hahaha Masalah masih tidak berubah. Ada ketika gear auto Avanza kami sangkut... hanya masuk gear satu atau gear dua tak boleh masuk gear tiga... mengaum...

Terpaksa sy tukar gear box auto Avanza di luar sebab pihak Pusat Servis Toyota mahukan kos ganti yang baru RM20K tanpa boleh runding. Sy tukar di luar guna gear box recon sekitar RM3K.

Ada sesiapa di sini tahu apa ke bendanya minyak gear auto bagi Avanza yang sesuai?.

Toyota Type T-IV ini konon katanya hanya sesuai untuk Vios tak sesuai untuk Avanza; sedangkan di tin yang saya beli tiada tertulis pun untuk kereta Toyota jenis apa...   Kod Spare Part sama 08886 di tin minyak gear sy beli pun di resit pihak Pusat Servis Toyota yang guna 08886DX3... Toyota ni betoi betoi buat sy poning.

Sy tanya Pak Google & ; temui URL di Endon juga pomen di sana  kebanyakan mengguna Type T-IV keluaran Toyota untuk Avanza. 

Jangan terkejut harga Gear Box Auro Avanza yang baru RM20K di Pusat Servis Toyota. Jika buat di luar potong atau recon sekitar RM3K. Sepatuynya kerajaan ambil tahu sikitlah masalah Pusat Servis Toyota yang kenakan cas giler mahal ini.




Ini minyak hitam Avanza yang selalu sy guna... salahkah?

07 Mac 2016

Laknat bagi Orang yang Memutuskan Tali Silaturrahim


Manusia dituntut untuk saling mempererat tali silaturrahim antara yang satu dengan lainnya, tidak dibenarkan sesama manusia untuk saling bermusuhan dan saling menyakiti. terlebih kita adalah satu nenek moyang ia itu dari Nabi Adam AS.

Dikatakan bahwa seseorang yang telah memutuskan tali silaturrahim, maka ia akan dilaknat oleh Allah SWT. seperti Sabda Allah SWT dalam Surat Muhammad ayat 22-23,:

“Maka apakah kiranya jika kamu berkuasa kamu akan membuat kerosakan di muka Bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan Mereka itulah orang-orang yang dilaknati Allah SWT dan ditulikan-Nya telinga mereka dan dibutakan-Nya penglihatan mereka”

Dan, Rasulullah SAW pun juga bersabda:

“Tidaklah seorang Muslim memanjatkan do’a pada Allah SWT selama tidak mengandung dosa dan memutuskan silaturrahim melainkan Allah SWT akan beri padanya tiga hal: Allah SWT akan segera mengabulkan do’anya, Allah SWT akan menyimpannya baginya di akhirat kelak, dan Allah SWT akan menghindarkan darinya kejelekan yang semisal.”

Para sahabat lantas mengatakan, “Kalau begitu kami akan memperbanyak berdo’a.” Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam lantas berkata,” Allah SWT nanti yang memperbanyak mengabulkan do’a-do’a kalian”.” (HR. Ahmad)

Silaturrahim merupakan wujud iman kita kepada Allah SWT dan hari akhir. Dan juga dasar tegaknya Islam. Allah SWT menyuruh kita untuk saling mengenal dan berbuat baik dengan sesama ( An-Nisa: 36).

Dengan demikian, akan terwujud rasa kasih sayang yang terjalin dalam jalinan ukhuwah Islamiyah. Nikmatnya ukhuwah Islamiyah akan terasa bila sesama kita juga mengerti akan pentingnya saling membantu dalam kebaikan. Itulah yang kita harapkan. Bahkan semua orang merindukannya.

Berikut merupakan nampak yang ditimbulkan jika silaturrahim di antara sesama manusia telah terputus. Dan hal tersebut akan berpengaruh kepada dunia dan akhirat kelak. diantaranya, :

Pertama
Segala amalnya tidak berguna dan tidak berpahala. Walaupun kita telah beribadah dengan penuh keikhlasan, siang dan malam, tetapi bila kita masih memutus tali silaturrahim dan menyakiti hati orang-orang Islam yang lain, maka amalannya tidak ada ertinya di sisi Allah SWT.

Kedua
Amalan solatnya tidak berpahala. Sabda Rasulullah SAW: “Terdapat 5 macam orang yang salatnya tidak berpahala, ia itu: isteri yang dimurkai suami kerana menjengkelkannya, budak yang melarikan diri, orang yang mendendam saudaranya melebihi 3 hari, peminum khamar atau arak dan imam solat yang tidak disenangi makmumnya.”

Ketiga
Rumahnya tidak dimasuki malaikat rahmat. Sabda Raslullah SAW: “ Sesungguhnya malaikat tidak turun kepada kaum yang di dalamnya ada orang yang memutuskan silaturrahim.

Keempat
Orang yang memutuskan tali silaturrahim diharamkan masuk syurga. Sabda Rasulullah SAW: “Terdapat 3 orang yang tidak akan masuk syurga, ia itu: orang yang suka minum khamar atau arak, orang yang memutuskan tali silaturrahim dan orang yang membenarkan perbuatan sihir.

Dengan Demikian, Sangatlah kita harus menjaga tali silaturrahim di antara sesama manusia, serta tetaplah menjaga tali persaudaraan kita agar menjadi Hamba Allah SWT yang dicintainya.





03 Mac 2016

SPM Azim... Cikgu ooo Cikgu.



"Emm payahlah macam tu... "

"Sebab si Azim hanya cutu hari Jumaat sbb tu nak tenguk wayang hari ni... semalam dia hilang rumah lepas Maghrib tu yang x sempat nak ajak tenguk wayang...."

"Ingat nak meraikan dia saja... Jika tenguk wayang dengan si Azim berdua macam tak meriah saja."  meraikan kejayaan SPM Azim.

Keputusan SPM Azim sederhana sahaja. Nak masuk Asasi memang agak sukar kena saingan (Betul ke kata Aziq kena sekurang-kurang 8A untuk masuk Asasi?) Doakanlah Azim dapat masuk Matikulasi ikut jejak abang-abangnya. Azim hanya dapat 6A seperti telahan kami berdua sedari awal.

Bahasa Melayu Bahasa Inggeris Math Agama Islam semua Azim dapat A. Masalah mata pelajaran Sains sekadar kepujian tak dapat cemerlang. Siapa pelajar di SMTKL tahu masalah ini. Bukan Azim tu tak pandai Sains tapi cikgu yang mahir ngajar mata pelajaran ini bertukar. Ini masalah pengurusan sekolah.

Azim belajar di kelas teratas 5AE (Elektrikal) di SMTKL itu. Ada beberapa orang rakannya dapat 9A. Ada sekitar 15 orang pelajar SMTKL dapat 9A SPM 2015. Pelajar dapat 10A ramai kalangan kos Awam & Mekanikal

(Aziq abang si Azim dulu ambil kos Mekanikal, Aziq adalah pelajar terbaik di SMT Gombak tapi sekarang tinggal berjauhan dengan Azim di UTM Skudai... sedih amat tak dapat bantu adiknya... emmm gadgets yang ada tak dapat membantu mereka berkomunikasi dalam pembelajaran!!! asrama mana dibenarkan bawa hp!. Curi-curi bawa bolehlah)

Kasihan Azim dia tak dapat bantuan dari rakan atau abgnya Aziq atau dapat masuk kelas tiution yang dihentikan oleh pihak SMTKL tahun lalu sebab ibu bapa pelajar kosnya mahal. Lagi pun Azim terikat di asrama. Pada saat akhir dia ada masalah ini tak dapat kami kesan atau menolongnya.

Bagaimana pun TAHNIAHLAH Azim dapat keputusan terbaik ini. Bersyukurlah!!!. Ini sudah takdir Ilahi yang penting agar Azim dapat sambung belajar di tempat sesuai. Doakanlah untuk Azim!!!.

Alahai semua keputusan mata Sains di SMTKL menurun tahun ini. Memang ada pelajar pintar. Pelajar terbaik di SMTKL ini adalah pelajar lelaki, bayangkan dapat 9A+ dan 1A. Kos Mekanikal. Tak ada tiution tak ada bantuan apa pun. Huh ini memang dikatakan genius. Azim selalu perhatikan pelajar ini nampak biasa saja bukanlah ulat buku. Tak nampak pun bila masa dia belajar!!!.

Aziq dulu pandai dia kejar pelajar pintar ini sama kelas. Semangat pelajar pintar ini yang banyak membantu dia dalam SPM.

Saya berbual dengan beberapa ayah pelajar yang anaknya berjaya mata pelajaran Sains ini, ada seorang ayah terpaksa memberi tuition anaknya masa cuti sekolah. Ayah pelajar ini seorang jutawan okeylah; memilik PhD mengajar di UM. Ada kedai pakaian di GM Klang diuruskan oleh isterinya, pendapatan sebulan dia sahaja tak lari RM20K. Belum lagi kedai pakaian di GM Klang yang isterinya uruskan. Pensyarah memang dilarang buat bisnes tapi keluarga tak kisah, isterinya sanggup bersara awal sebab melihat bisnes pakaian ini boleh maju.

Bila dia  tahu anaknya ada masalah mata pelajaran Sains ini, sama macam masalah si Azim, dia sanggup panggil tenaga pengajar tiution ke rumah. Sejam dia bayar RM75. Tak pernah anaknya dapat markah B dalam mata pelajaran Fizik atau Chemistry sejak Tingkatan Empat di SMTKL tu. Percubaan SPM anaknya cuma dapat 2A. Akhirnya keputusan SPM anaknya semalam dapat 7A... menariknya berjaya dapat B+ dan B dua mata pelajaran Sains... Fizik dan Chemistry. Hanya tiution di rumah saat akhir!!!.

Agar catatan sy ini dapat pihak pengurusan atau pengetua SMTKL baca catatan sy ini. Mesti ada komitmen untuk usaikan masalah ini bagi pelajar SMTKL  untuk SPM tahun ini dalam mata pelajar Sains.

Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia KMP kena menjadikan isu cikgu yang mahir mengajar ini satu agenda yang penting jika mahu pelajar Melayu kita terus hebat dalam mata pelajar Sains ini. Carilah cikgu yang betul-betul tepat. Begitu mata pelajar lain. Saya lama kerja di UPM. Masalah pengajaran ini memang ujud. Bila laksanakan ISO memang ramai pensayarah yang ada PhD ada masalah dalam pengajaran. Terpaksa perlu kursus mengajar. Pensyarah saya rasa lain!!!. Cikgu sebaiknya takkan timbul masalah sebegini. Namanya pun cikgu bukan kejap nak dapat segulung ijazah mahu jadi seorang cikgu kini. Tak main lagi maktab macam dulu.